Recept på Kalles & Fredrics Grillade vildsvinskotletter från Sunne Jaktmässa den 8 aug 2014

IMG_3744

10497057_1535973793292533_5749562762639901064_o

10603598_1535973853292527_3449051186275220526_n-1IMG_3747

155999_1535978979958681_2489675506408467371_n10551020_1535978949958684_6142743744932754818_n10553857_1535978889958690_8647447162046477461_o

10389498_1535979006625345_5214080688476925045_n

10509528_1535979809958598_7471228223882614398_n

10525990_1535980936625152_1763205027590791013_n

1529910_1535979839958595_6666679679097841131_oGrillade vildsvinskotletter serverade med puylinser i senapsmajonnäs samt ansjoviskryddat krondillsmör

4 personer.

4st kotletter av vildsvin à 160g per person

havsalt

nymalen vitpeppar

Låt köttet ligga framme i rumstemperatur i någon timme före tillagning.

Grilla i en grillpanna eller i eran utomhusgrill, ca4- 5 minuter på var sida

Salta och peppra

Gröna Puy linser:

2 dl gröna puylinser

1 liter vatten

  1. Koka upp 1 liter vatten, häll i linserna och koka i ca 15-20 minuter.
  2. Skölj linserna en gång till i kallt vatten, låt stå i en sil tills dom har ”torkat” eller lägg dom på hushållspapper.

Majonnäs:

1 st äggula

2 msk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

3 dl matolja

salt och peppar

  1. Blanda äggulan med senapen
  2. Tillsätt matoljan droppvis under vispning tillsätt och vinägern.
  3. Tillsätt linserna och smaka av med salt och peppar.

Grillad sparris samt sallad:

12 st gröna sparrisar

100g blandad sallad

1 msk citronolja

salt och peppar

  1. Skala sparrisen, skär av en bit av stjälken är i regel seg och trådig, skär den i lämplig storlek.
  2. Koka upp rikligt med saltat vatten, koka sparrisen i ca 2 minuter.
  3. Kyl ner sparrisen, lägg ner sparrisen i ett isbad (vatten med is i ).
  4. Grilla sparrisen i en het grillpanna allt grillplåt

Ansjoviskryddat krondillsmör

100g rumstempererat smör

4st ansjovisfiléer, finhackade

2 tsk ansjovisspad

1 dl färsk krondill, finhackad

  1. Vispa ihop smör, persilja samt ansjovisspad i en bunke.  Vänd ner ansjovishacket i smöret, smaka av med salt
  2. Lägg smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Skära 4 st skivor att lägga på kotletterna.

Montering:

  1. Lägg en klick av lins-majonnäsröra på tallriken
  2. Vänd salladen i citronoljan , placera ovan på linserna, där efter den grillade sparrisen
  3. Lägg köttet vid sidan av salladen och toppa med smöret

 

Tips och råd på temperaturer

Att laga mat med en termometer är i dag nästan ett måste om man vill laga perfekt tillagad mat, så här kommer en lista som fungerar så väl i köket som på grillen.

Innertemperatur för Kött

Blodigt 55˚ C Nöt, lamm
Medium 58-60˚ C Nöt, kalv, lamm
Medium–välstekt 60–65˚ C Nöt, kalv, lamm
Välstekt 70˚ C Nöt, kalv, lamm

Innertemperatur för Kyckling

72˚ C

Innertemperatur för Fisk

45˚ C

Innertemperatur för Fläsk

70˚ C

Innertemperatur för Vildsvin

Medium 58˚ C
Medium–välstekt 65˚ C
Välstekt 70˚ C

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *