Mitt liv som kock

 

Fredric Andersson – Restauratör

Började sin bana som kockelev tretton år gammal i Uddevalla erfarenheten från potatisskalning och doftintrycken från farmors matlagning upp i tonåren och in i vuxenlivet tog honom ut i världen.

Under 90-talet arbetade Fredric på en rad guldkantade restauranger runt om i Europa, bland andra Erwin Lauterbach i Köpenhamn, Pierre Gagnaire i S:t Etienne, och Philippe Girardon i Lyon. Sedan en under 10 år drev han den hyllade och prisbelönta Restaurang Viktor i Umeå som placerade sig i toppskiktet enligt SBB samt White Guide. Där efter blev det 6 framgångsrika år på anrika Restaurang Sävargården på Gamlia i Norrlandsmetropolen Umeå.

Under denna tid jobbade även Fredric för Tv4 samt Sveriges Television med bland annat Fredric Spis TV4 – Hemma hos SVT samt Go` Kväll SVT

Fredric Andersson må vara finjusterad som kock i ett par av Frankrikes mest stjärnbeströdda kök, men det är på västkusten hos det moderna svenska kökets främsta fanbärare som han fått sina grundläggande lärospån.

Leif Mannerström och Christer Svantesson var pionjärerna som införde det moderna, franska köket i Sverige i början av 70-talet. Bägge har sedan dess fortsatt att hålla en tätposition bland svenska kockar. Det var i Marstrand som Fredric hade nöjet att arbeta med dessa bägge giganter i det svenska köket.

Fredric bar med sig doftintrycken från mormors och farmors matlagning upp i tonåren och in i vuxenlivet. Där stod alltid något och puttrade på spisen och doften av lagerblad mejram och körvel svepte in i den unge Anderssons näsborrar i böljande vågor.

Hos Mannerström och Svantesson kunde han följa hantverket och kärleken till råvaran. Tidigt i karriären var han ute och fiskade torsk med Mannerström. De tidiga fiskarfänget gjorde de unga männen dåsiga redan vid frukosttid och de vaknade inte förrän doften av brynt smör trängde in i deras luktorgan. Det var Mannerström som stod och öste de kraftiga torskryggarna i stekpannan.

Fisk är som bäst nyfångad, en sanning som alla blev påmind om. En annan gång hade Svantesson fått en beställning på Beuf Bourgignone av en åldrad företagsledare. En bärande smaksättare är som bekant rökt sidfläsk i denna rustika franska gryta.

Den unge Fredric kunde inte hålla fingrarna borta från godsakerna så innan grytan var klar för leverans hade han satt i sig alla fläskbitar! Svantesson fick ett upprört samtal från en 90-årig gubbe som undrade vad som hänt med mästarens kokkonst. Fredric har ännu inte vågat erkänna vem den skyldige var.

Yrke: Ägare till Fredric Andersson Mat & Media AB

Bor: Uddevalla- Västkusten

Familj: Åsa samt tvillingarna Wille & Tilde.

Bakgrund/gjort tidigare: Jobbat på några av värdens bästa 
restauranger.

Arbetar med: Att göra människor lyckliga av god mat och värdskap.

Fritidsintressen: Fiske

Bästa matland: Skandinavien och Frankrike.

Detta lagar jag gärna: Älskar att stå med mina grillar

Inspireras av: Mina kollegor

Bästa matfilmen: Matscenerna i Sopranos

Matmagasin eller kokbok: Båda

Bästa tipset i köket: Slarva inte, var noggrann

Motto: Här och nu

Befattningar

1983-1988 Restauranger i Uddevalla.

1988-1990Hotell Dorotea, kock, Dorotea.

1990-1991 Grand Hotel, 1:e kock, Marstrand.

1991-1992 Restaurang La Scala, 1:e kock, Göteborg.

1993-1994 Restaurang Saison, kock, Köpenhamn, Danmark.

1994-1995 Restaurang hos Pelle, köksmästare, Göteborg.

1995  Praktik på Lécole du Grand chocolat, Valrhona Tain-Heremitage, Frankrike.

1995 Praktik på Restaurang Michelle Rostang **, kock, Paris, Frankrike.

1995-1996 Hotel Domain de Clairfontaine *,kock, Vienne, Frankrike.

1996-1997 Restaurang Pierre Gagnaire ***,kock, S:t Etienne, Frankrike.

1997-1999, Hotell Dorotea, Dorotea, kökschef och ägare.

1999- 2009Restaurang Viktor, Restauratör, Umeå

2008-2014 Restaurang Sävargården, Restauratör, Umeå

2014- Restauranger Kärranäs, Restauratör,  Uddevalla

Utmärkelser

1988, Milda-stipendiet som bästa kockelev vid Agnebergskolan, Uddevalla.

1994, Stipendium ”Sveriges bästa bord”, Helsingborg

1998, Invald som fullvärdig medlem i Euro-Toques, Frankrike

2003, Guldkrog, utnämnd till en av 22 Guldkrogar av stiftelsen Sveriges Bästa Bord Restaurangernas dag, Stockholm

2004, Hederstallrik, Vägarnas bästa, Stockholm

2005, American Express Servicepris, Stockholm

2010, Föreningen Hultmans Vhenners Uddevalla lokalpatriotiska kulturstipendium.

2012, Kokboken Matfrisk blir utnämnt till Sveriges bästa i kategorin Hälsa och näring.

2013, Kokboken Matfrisk kommer på andra plast i världen, Gourmand World Cookbooks Awards

Övriga meriter

1997- Tv-kock på SVT och TV-4

2003, Restaurang Viktor ”Riksmästerskapet i Matlagning”. Landet delades in i tre regioner där Restaurang Viktor representerade Norrland.

2004, Vägarnas bästa” bedömning av 800 svenska krogar. Restaurang Viktor kom på delad tionde plats i kategorin ”bästa krog”, delad tredje plats i kategorin ”bästa mat” och delad andra plats i kategorin ”mest prisvärd”.

2005, Dagens Industri, 19 poäng av 25. Citat ”Umeå är Norrlands mest dynamiska stad. Här finns också norra Sveriges bästa restaurangkök

2006, Topp placering i White Guide 80/100, bästa restaurang norr om Stockholm.

2007, Restaurang Viktor har av i White Guide 2007 fått utmärkelsen Värt en resa och samtidigt flyttats upp i den svenska mästarklassen.

2007- 2014 Tv-kock på Svt  Go´ Kväll över 70 direktsända tv-program

2008, Uttagen till att skapa Årets Nationalrätt.

2009, Uttagen till att skapa Årets Nationalrätt.

2010- Tv-kock Svt Hemma hos Underhållningsprogram Kanal 1 fredagar kl 20.00, 6 program med svenska kända musiker.

2010, Föreningen Hultmans Vhenners lokalpatriotiska kulturstipendium.

2011, Invald som hedersmedlem i föreningen Werners Vänner.

2011, Matfrisk, en kokbok om cancer. Utkom dec 2011.

Kontakt

Fredric Andersson Mat & Media AB

Frisimsvägen 11

451 77 Uddevalla

Sweden

Mobil +46705362323

fredricandersson@mac.com

www.fredricandersson.se

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *